הסבה מקצועית / הסבת מקצוע – שינוי קריירה מבורך או בעייתי?
לעשות הסבה מקצועית / הסבת מקצוע זה מהלך מאוד משמעותי בחיים של אדם. יש מעט מאוד נסיבות שבהן יש הצדקה לעשות הסבה מקצועית שכרוך בשינוי קריירה גדול.
יש מעט מאוד נסיבות שבהן כדאי לאדם לעשות מהלך כל כך דרסטי של שינוי קריירה.
הסבה מקצועית – המשמעות שלה, לוותר על המקצוע שבו רכשנו ידע, ניסיון והכרה ולעבור למקצוע שבו נרכוש ידע אבל אין לנו ניסיון. לכן, הסבה מקצועית כרוכה בסיכון גבוה – אתם עלולים לאבד את המקצוע שמפרנס אתכם בשביל מקצוע חדש שבו תתקשו למצוא פרנסה. בסוף אתם יכולים להישאר קירחים מכאן ומכאן – לאבד את המקצוע שהיה לכם ושפרנס אתכם וגם לא לקבל פירות מהמקצוע החדש. למרות שמאוד יכול להיות שהשקעתם הרבה זמן, כסף ומאמצים ברכישת המקצוע החדש.
מתי כדאי לכם לשקול הסבה מקצועית?
כדאי לשקול הסבה מקצועית בשביל להקדים תרופה למכה ולבנות קריירה שנייה
תחום ההייטק, יכול לפלוט עובדים בגילאי 45 ומעלה והעובדים יתקשו למצוא מקום עבודה חדש. לפני שרצים לעשות הסבת מקצוע ושינוי קריירה גדולים בחיים, כדאי לנסות למצות עד תום את הניסיון הקיים ואת המשכורת והתנאים המפנקים שיש לתעשיית ההייטק להציע. הרבה פעמים אדם לא מוצא עבודה וזה ממש לא קשור לגיל שלו. זה קשור לכך שהוא לא יודע לחפש עבודה. הוא עשוי לחשוב שזה בגלל הגיל שלו שהוא לא מוצא עבודה אבל בפועל, הוא לא מוצא עבודה כי הוא לא מפעיל את הקשרים שלו, לא כותב קורות חיים שפותחים את הדלתות של המעסיקים ולא יודע להתראיין. במילים אחרות, הוא לא יודע לשווק ולמכור את עצמו. חיפוש עבודה זה בדיוק כמו תהליכי שיווק ומכירות. הרבה אנשים מתקשים לעשות את זה בצורה נכונה.
לפעמים, הוא לא מוצא עבודה כי הוא לא התקדם טכנולוגית והוא מתכנת בשפות תכנות שיש להן מעט מאוד ביקוש.
גם במקרים הללו, לפני שרצים לעשות הסבה מקצועית, כדאי להגיע אל יועץ קריירה מומחה ולהבין מה הסיבה האמיתית לכך שלא מוצאים עבודה. לרוב כדאי למצוא קודם כל מקום עבודה במקצוע שיש ולתכנן תוך כדי את המהלכים הנכונים להסבה מקצועית.
כדאי לשקול הסבה מקצועית כאשר נסיבות החיים של אדם משתנות מקצה לקצה
לדוגמא: שפית מאוד מוצלחת שעבדה באולם אירועים מוביל. היא התחתנה והביאה לעולם תינוקת מתוקה. שעות העבודה באולמות אירועים הן לא שעות שגרתיות של 08:00 עד 16:00 . מדובר ביום עבודה שמתחיל ב- 12 בצהריים ומסתיים אחר חצות הליל. ברור שלאישה עם תינוקת, אלו לא שעות עבודה נורמליות וגם אין מסגרות בשעות האלו.
במקרה שלה, ישנן 2 אפשרויות – לנהל מקום ששעות העבודה שלו "נורמליות". במידה והיא תעשה הסבה מקצועית, עליה לבחור במקצוע משיק שבו היתרונות המובנים שלה יבואו לידי ביטוי. בתור שפית שמכירה את עולם בתי המלון (לפני כן היא עבדה בבתי מלון מובילים) ואת עולם ההסעדה ואולמות האירועים, היא היתה יכולה לעבור הסבה מקצועית לתחום הרכש. כמובן שגם לאחר ההסבה המקצועית, הערך המוסף הגבוה שלה הוא בתחומים שבהם היא כבר עבדה כי היא מכירה את ציוד המטבח הנדרש ואת המזון שצריך להזמין. אמנם מדובר בהסבה מקצועית למקצוע אחר לגמרי אבל היא עדיין נשארת בעולמות התוכן שאותם היא מכירה.
הרבה נשים עושות שינוי קריירה לאחר לידה. נסיבות החיים שהשתנו מאלצות אותן לעשות שינוי קריירה. יחד עם זאת, אצל הרבה נשים, הריון הוא דבר מתוכנן. לכן, יש להן זמן להתכונן גם ליום שאחרי הלידה מבחינת הסבה מקצועית ולתכנן מראש שינוי קריירה.
כדאי לשקול הסבה מקצועית כאשר עושים רילוקיישן
לפעמים, אנחנו נעשה רילוקיישן לבד או עם בן/בת זוג או רילוקיישן מלא של כל בני המשפחה. הבן זוג של מי שקיבל את הצעת הרילוקיישן, לפעמים יצטרך לעשות שינוי קריירה. במקרה הזה, זה יכול לנבוע מכיוון שאין ביקוש במדינת הרילוקיישן למקצוע מסוים. הבשורות הטובות במקרה הזה, שמהלך הרילוקיישן הוא מהלך צפוי ולעיתים קרובות יש מספיק זמן להתכונן מראש. להרחבה בנושא של האם כדאי לשקול משרות רילוקיישן, לחצו כאן!
כדאי לשקול הסבה מקצועית כאשר "אין מה להפסיד"
נניח שאדם מרוויח שכר מינימום או קצת מעליו ועובד בעבודה שאינה מעניינת אותו. הוא עובד בעבודה הזו רק לשם הפרנסה. במקרה הזה, כדאי להגיע לייעוץ תעסוקתי כדי לשקול הסבה מקצועית לתחומים שניתן להרוויח בהם יותר ושגם יהיו מעניינים עבור אותו אדם.
כדאי לשקול הסבה מקצועית כאשר יש שינוי במצב הבריאותי
אדם עבד בעבודה שאינה יכול לבצע אותה יותר עקב שינוי במצבו הבריאותי. כמובן שההסבה המקצועית צריכה לענות על השינוי במצבו הבריאותי ולקחת בחשבון פרמטרים נוספים כגון עניין, שכר, קידום.
הסבה מקצועית משכיר לעצמאי
כביכול לא מדובר בהסבה מקצועית שהרי בסך הכל עוברים להיות עצמאים ועושים את אותה עבודה. למשל, אם היית מקדם אתרים שכיר, אתה שוקל להפוך לעצמאי ולעשות את אותה עבודה בדיוק. אז זהו… שאכן מדובר בשינוי קריירה שמצריך הסבה מקצועית. עצמאי / פרילנס נדרש לכישורים שהוא לא נזקק להם בתור שכיר. חוץ מלעשות את אותה עבודה בדיוק, הוא צריך הרבה פעמים לרכוש כישורים נוספים כגון שיווק ומכירות, ניהול תזרים, ניהול זמן ולפעמים גם גבייה ועוד…
המעבר משכיר לעצמאי הוא מעבר לא פשוט ולפעמים הדרך חזרה מעצמאי לשכיר עשויה להיות גם כן לא פשוטה. ישנם אנשי שיווק שעבדו בתאגידים גדולים עם משכורות מפנקות וכשיצאו לדרך עצמאית, למרות הניסיון השיווקי ולמרות ה- MBA , הם חיפשו את דרכם חזרה לשוק בתור שכירים. יש הבדל עצום לעבוד בחברה גדולה, עם השם המוניטין והתקציבים של חברה גדולה. לבין, להיות עצמאים ולהתחיל מבראשית.
אם אתה שוקל להפוך לעצמאי, תשאל את עצמך האם אתה בנוי למעבר הזה? האם יש לך מספיק אורך נשימה כלכלי לעשות את המעבר? מה צפי ההכנסות שיהיה לך בתור עצמאי? האם תהיה מוכן לשפר את מיומנויות השיווק והמכירות שלך?
כדאי לשקול הסבה מקצועית כאשר אתם ממש לא אוהבים את העבודה שלכם
הרבה שעות מהיום שלנו אנחנו מבלים בעבודה. העבודה היא חלק מרכזי מהחיים שלנו. חבל שכל האנרגיות שלכם יילכו למקומות הלא-נכונים. היכולת שלכם להצליח קשורה באופן ישיר להנאה והסיפוק שיש לכם מהעבודה.
הנה הכלל הברור מאליו והפשוט: ככל שתאהבו יותר את מה שאתם עושים, כך תצליחו יותר ולהיפך. ככל שתצליחו יותר כך אתם תאהבו יותר את מה שאתם עושים.
מאוד מאוד קשה להצליח כשעושים את מה שלא אוהבים. למה לבחור בדרך הזו מלכתחילה?
גם לא ליהנות מהעבודה וגם לא להצליח בה.
האם תמיד כששונאים את העבודה צריכים לעשות הסבה מקצועית?
לא!
הנה ההסבר למה לא תמיד צריכים לעשות הסבה מקצועית גם במקרים שבהם אתם ממש לא אוהבים את העבודה.
מאיה, אישה בשנות הארבעים לחייה, שעוסקת בניהול תקשורת שיווקית (=ניהול מרקום), הגיעה אלינו לייעוץ תעסוקתי. בשיחה הטלפונית היא סיפרה שהיא ממש סובלת בעבודה ושהיא נחושה לעשות שינוי קריירה ושהיא צריכה עזרה בבחירת הכיוון החדש. בפגישה היא סיפרה שהיא עובדת מזה שש שנים באותה חברה ויש לה בוסית מאוד קשוחה וזו אחת הסיבות לרצון לשינוי. מקום העבודה שלה הוא מקום מקובע שלא פתוח להצעות ייעול ולשינויים והיחס לעובדים הוא "לא משהו" כהגדרתה. כל הצעה לייעול ושיפור שהיא מעלה, נתקלת בחומה בצורה. היא לקחת קורס בתחום הרשתות החברתיות והיא שוקלת לעבור לעסוק בתחום הזה. היא סיפרה שהיא חושבת לקחת קורסים מקצועיים נוספים כדי שיהיה לה קל להשתלב בתחום החדש.
לאחר הפגישה ההמלצה עבורה היתה לחפש מקום עבודה אחר ולהישאר בתחום שלה. התברר שלמרות שהיא חושבת שהיא מיצתה את תחום התקשורת השיווקית, יש לה עוד לאן להתקדם מקצועית וחסר לה הרבה ניסיון מקצועי. רוב הצעות העבודה בתחום התקשורת השיווקית, כללו דרישות לניסיון שלא היה לה. היא לא עשתה תפקיד "קלאסי" של ניהול תקשורת שיווקית ואפילו לתפקיד של אשת מרקום היה חסר לה ניסיון.
לאחר 6 שנות עבודה באותו מקום עבודה, הביאו לשחיקה גדולה ורצון גדול לשינוי קריירה מצידה.
הפתרון: מעבר למקום עבודה חדש שבתרבות הארגונית שלו חדשני ופתוח לשינויים ואפילו בתפקיד של אשת מרקום.
לפני שרצים לעשות הסבה מקצועית הנה דברים שכדאי לשקול:
* מעבר למקום עבודה אחר – שינוי אווירה הרבה פעמים יעשה את ההבדל ויעניק את המרץ, משב הרוח והרענון שאתם צריכים.
* אותו תפקיד בשני ארגונים יכול להיות שונה מבחינת תחומי אחריות ועשייה– אפילו אם אתם עוברים כביכול לחברה אחרת לעשות את "אותו תפקיד" מבחינת הטייטל, זה ממש לא אותו תפקיד. זה יתן את השינוי בתפקיד שאתם כל כך זקוקים לו מבלי שתצטרכו לעשות הסבה מקצועית.
* התפתחות בתוך המקצוע עצמו – מעבר לחברה בתחום אחר או לתפקיד עם סמכויות יותר רחבות, תהווה עבורכם התפתחות מקצועית וזאת מבלי צורך לעשות הסבה מקצועית.
* ברור הרצון – הרבה פעמים אנשים עשויים לטעות ולחשוב כמו במקרה הזה שהרצון שלהם להסבה מקצועית ושינוי קריירה הוא אמיתי. זאת אומרת, הוא נובע מהסיבות ה"נכונות". נמאס להם מהמקצוע שלהם והם קמים כל בוקר עם דיכאון. אבל… כפי שכבר ראינו מהדוגמא, הדכדוך מהמקצוע, לא תמיד קשור למקצוע עצמו. הוא יכול להיות קשור לעבודה עם בוס פוגעני או אווירה לא-טובה במקום העבודה, או תחושת מיצוי לאחר הרבה שנים באותו תפקיד ובאותו ארגון וכולי. בררו את הרצון שלכם לשינוי קריירה לפני שאתם רצים לעשות הסבה מקצועית שמצריכה השקעה של זמן וכסף.
הסבה מקצועית, כשלא עושים את זה נכון, זה אסון.
הסבה מקצועית שנעשית בצורה לא נכונה, יכולה ליצור חור גדול בכיס. בנוסף היא יכולה לגרום לכם לאבד את המקצוע שהיה ומבלי שתצליחו לממש את עצמכם במקצוע החדש.
הסבת מקצוע היא צעד שיש לשקול אותו בכובד ראש. בנוסף, לרוב לא הייתי ממליצה לרוץ לעשות הסבה מקצועית שכרוכה בשינוי קריירה גדול. כל שינוי קריירה, צריך להיבנות מתוך היתרונות שלכם, החוזקות שלכם, הניסיון שכבר צברתם.
המדרגה הבאה שלכם בסולם הקריירה, כדאי שתתבסס על המדרגות שכבר השגתם. זאת אומרת, כשאתם בונים את הקריירה החדשה שלכם, יהיה לה יסודות איתנים להתבסס עליהם. כך עושים הסבה מקצועית בצורה נכונה.
החלטתם לעשות הסבה מקצועית? מוזמנים לקרוא את 5 הכללים של בחירת מקצוע לחיים – איך לבחור מקצוע מבלי לטעות? לחצו כאן